Työvoimapula kasvaa jatkuvasti tietyillä aloilla. Esimerkiksi IT-alalla osaajista on pulaa jo Euroopan laajuisesti. Osa yrityksistä on ratkaissut ongelman rekrytoimalla ammattilaisia ulkomailta. IT-alan osaajia onkin hyvä hakea ulkomailta, sillä kielimuurin kanssa ei tule niin suurta ongelmaa, sillä tärkeintä on ohjelmointikielien hallitseminen perusteellisesti.

Jotkut yritykset etsivät kotimaan rajojen ulkopuolelta työntekijöitä myös sen takia, että yritykseen halutaan luoda kansainvälistä kulttuuria, eikä profiloitua pelkästään suomalaiseksi yritykseksi. Usein yritykset, joilla on kansainvälistä liiketoimintaa, rekrytoivat myös ulkomailta, vaikka yrityksen toimipiste sijaitsisikin Suomessa.

Suomi on ulkomaalaisten osaajien näkökulmasta kiinnostava maa, sillä meillä on suhteellisen korkea palkkataso verrattuna esimerkiksi keski-Euroopan maihin.

Nordcloudilla hyödynnetään rekrytoinnissa useita eri kanavia

Suomalaisella pilvipalveluja toimittavalla yrityksellä, Nordcloudilla, on paljon kokemusta kansainvälisistä rekrytoinneista. Nordcloudilla on toimipisteet kahdeksassa eri maassa ja työntekijöitä rekrytoidaan pääasiassa näistä maista, mutta yritys hakee työntekijöitä myös muista maista, myös Euroopan ulkopuolelta.

–Haemme pääasiassa IT-osaajia, meitä kiinnostaa oikea osaaminen ja haluamme parhaat tekijät, kertoo rekrytoinneista vastaava Ilkka Suhonen Nordcloudilta. Nordcloud hyödyntää kansainvälisissä rekrytoinneissaan mm. suorahakua, markkinoinnin automaatiota sekä sosiaalisen median mahdollisuuksia. Nordcloud on osallistunut myös aktiivisesti teknisten alojen asiantuntijoille suunnattuihin tapahtumiin ja kokenut ne erityisen hyödyllisiksi rekrytointikanaviksi.

Eri maissa rekrytoidaan eri tavoin

Rekrytoidessasi ulkomailta, on hyvä olla tietoinen eri maiden erilaisista rekrytointikäytännöistä. Etenkin rekrytointi-ilmoittelun kohdalla pätee erilaisia maa- ja kulttuurikohtaisia kirjoittamattomia sääntöjä, joista on hyvä olla tietoinen, jotta kansainvälinen rekrytointi olisi mahdollisimman onnistunut.

Monsterin International Sales Manager Krista Rissanen kertoo esimerkkejä maakohtaisista eroista rekrytoinnissa:

Myös Nordcloudin Ilkka Suhonen on huomannut maa- ja aluekohtaisia eroja rekrytoinnissa. Suhonen painottaakin kohdemaan työlainsäädännön ja markkinoiden yleisen tuntemuksen tärkeyttä.

Monsterin KV-verkostossa paljon mahdollisuuksia

Voi olla alkuun vaikeaa rekrytoida työntekijöitä ulkomailta, jos ei tunne kohdemaan rekrytointikulttuuria ja -kanavia. Monster on osa Monster Worldwide- ja Alma Career -verkostoja, joten löydämme tavoittelemasi osaajat myös muualta kuin Suomesta.

Haluamme tehdä kansainvälisen rekrytoinnin asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Asiakkaamme voivat hyödyntää työpaikkailmoittelun lisäksi myös muiden maiden palveluja, käytössämme on esimerkiksi suorahakupalvelu Monster UK:ssa.

Lue lisää Monsterin kansainvälisestä verkostosta

 

Krista Vuori / Monster.fi