Ovikellon vieressä lukee ”plim plom”. Oven avaa iloisesti hymyilevä Viiri. Hänen lämmin vastaanottonsa saa olon tuntumaan heti kotoisalta. Hän ohjaa jättämään takin naulakkoon, kyselee ottaisinko kahvia tai teetä, ja ohjaa minut istumaan olohuoneen, keittiön ja kirjaston yhdistelmään, jossa muutamia rennosti juttelevia aamuvirkkuja on jo aamukahvin kimpussa. Tunnelma on leppoisa, kiireetön ja kaikesta päätellen varsin välitön ja aito. Tällaisen vastaanoton jälkeen ei ole vaikea kuvitella, miten täällä kohdellaan työntekijöitä – tai viedään läpi rekrytointiprosessia.

Istun teekuppini kanssa ohjelmistokehitysyritys Reaktorin Helsingin toimipaikan sohvalla. He ovat viime vuosina voittaneet lukuisia palkintoja hyvästä työnantajamaineestaan, kuten useita peräkkäisiä voittoja Great Place to Workissa, vuoden 2015 maineikkain työnantaja T-Median Työnantajakuva-tutkimuksessa sekä vuonna 2014 suurten yritysten voitto Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Annina Piekkari Reaktorin rekrytointitiimistä on luvannut kertoa minulle, mistä tämä maine oikein kumpuaa.

Kaiken perustana on yksi ainoa asia

Annina hakeutui itse Reaktorille vajaa vuosi sitten kuultuaan tuttavaltaan, että Reaktor tarvitsee lisäresursseja rekrytointiin.

– Reaktorin filosofia, että työntekijät voivat hyvin ja menestyvät, oli minulle tärkeää ja tämä ilmapiiri tuntui välittyvän jo haastatteluissa. Tuntui, että täällä ihmiset aidosti kiinnostavat ja itseään on mahdollista heittää uusiin juttuihin ja oppia, Annina muistelee silloisia ajatuksiaan.

Anninan vastaillessa kysymyksiini, nousee yksi asia kaiken aikaa esille: ihmiset. Kaikki, mitä Reaktorilla tehdään, rakentuu ihmisistä. Aidosti.

– Meillä kaikkein tärkeintä on ihmiset ja heidän itseohjautuvuutensa. Meillä on hyvin matala hierarkia ja ei lainkaan esimiehiä, jonka vuoksi jokaisella on runsaasti omaan työhönsä liittyvää vastuuta ja valtaa. Haluamme kannustaa ihmisiä tekemään siistejä juttuja työssään ja muutenkin, Annina kertoo.

Työn touhusta löydetty ohjelmistokehittäjä Otso Rasimus on samoilla linjoilla.

– Kaiken perusta on osaavat ja kannustavat työkaverit. Tänne palkataan huipputyyppejä niin osaamiseltaan kuin sosiaalisilta taidoiltaankin. Kaikki rakentuu tämän päälle, mutta nämä myös ruokkivat toisiaan, Otso miettii noin kuukauden verran Reaktor-uraa takanaan.

Rekrytoinnit hoidetaan itse

Reaktorilla rekrytointeja hoitaa päätoimisesti kolme ihmistä. Lisäksi mukana on useita reaktorilaisia oman työnsä ohella substanssiosaamisensa mukaan. Vaihtuvuus on pientä ja rekrytointitarpeet syntyvät yrityksen kasvun myötä.

– Meille sopivuus kulttuuriin on tärkeää. Haluamme varmistaa, että henkilö oikeasti haluaa meille ja että tällainen toimintakulttuuri sopii hänelle. Yritämme kaikissa rekrytoinnin vaiheissa kertoa mahdollisimman avoimesti millaista meillä on, sillä kaikille tällainen malli ei sovi. Esimerkiksi statushalu ei ole meillä hyvä ominaisuus, koska hierarkiaa ja sitä kautta perinteisiä uratikapuilla etenemisen polkuja ei ole, Annina kertoo.

Hakijat tapaavat prosessin aikana useita eri reaktorilaisia.

– Meillä tehdään vähintään kolme haastattelukierrosta, välillä enemmänkin. Haluamme, että mahdollisimman moni tapaa hakijoita, jotta saamme paremmin varmistuksen siitä, minkälainen tyyppi on kyseessä ja myös hakija itse voi saada mahdollisimman hyvän kuvan siitä mihin on hakemassa. Välillä käytämme prosessin alussa videohaastattelua, kuvailee Annina rekrytoinnin vaiheita.

Soveltuvuusarviot eivät kuulu Reaktorin rekrytointiprosessiin, mutta he ovat käyttäneet ulkopuolisia konsultteja valmentamaan rekrytointitiimiä haastattelutekniikoihin.

– Yritämme keskustelujen kautta päästä kiinni siihen, suhtautuvatko ihmiset intohimoisesti osaamiseensa ja minkälaisia he ovat kokonaisuutena. Emme ole nähneet soveltuvuusarvioiden tuovan lisäarvoa prosessiimme, mutta olemme hakeneet välillä rekrytointiammattilaisten tukea omien haastattelijoidemme kehittymiseen, Annina kertoo.

Vastuullisuus on osa arkea

Reaktorin viimeisin voitto oli tämän vuoden T-Median työnantajakuva-tutkimuksessa. Tutkimus kertoo vastuullisuuden olevan tärkein asia työnantajakuvan muodostumisessa. Reaktorilla tämä toteutuu monin eri tavoin.

– Tässäkin tärkeimpänä voimavarana ja lähtökohtana ovat ihmiset ja miten he käyttäytyvät ja kohtaavat muita ihmisiä niin toimistolla kuin asiakkaidenkin luona. Haluamme aidosti auttaa asiakkaitamme parantamaan bisnestään ja toimimme sitä kautta vastuullisesti, Annina pohtii.

Reaktorilla moni antaa oma-aloitteisesti panoksensa myös yhteiskunnallisesti vaikuttavaan ja vastuulliseen toimintaan ja ideoi, miten Reaktor voisi olla mukana vaikuttamassa myös tällä tavoin.

– Olemme pitäneet työttömille kursseja, joissa on opetettu ketteriä menetelmiä ja järjestäneet mentorointiohjelman, jossa nuorille opiskelijoille opetettiin mitä työelämässä tapahtuu ja minkälaista osaamista tarvitaan. Lisäksi järjestämme koodikouluja lapsille. Monilla reaktorilaisilla on halu tehdä myös yhteiskunnallista hyvää. Vastuullisuuskin lähtee ihmisistä, vaikka toki meillä on tietyt periaatteet miten asioita tehdään. Mitään ei kuitenkaan ole kirjattuna. Vastuullisuus on osa kaikkea, eikä sitä pidä erottaa omaksi kokonaisuudeksi, Annina summaa.

Työnantajamielikuva syntyy hyvästä porukasta

Tähän saakka keskustelussa on jo käynyt ilmi, että Reaktorilla mitään ei olisi olemassa ilman poikkeuksellisen hyvää porukkaa ja sen myötä muodostunutta kulttuuria. Miten he sitten viestivät tästä ulospäin?

– Ihmiset ovat se paras tapa kertoa siitä, mitä me tehdään ja millaista meillä on. Jos ihmiset ovat aidosti innoissaan, he myös kertovat siitä luontevasti eteenpäin. Meillä ihmiset haluavat viedä omia intohimon aiheitaan eteenpäin patistamattakin, Annina hymyilee.

Erillisiä malleja ja ohjeita nyt pinnalla olevan työntekijälähettilyyden valjastamiseksi ei heillä ole käytössä, mutta kyllä heilläkin tehdään myös suunniteltuja kampanjoita osaajien tavoittamiseksi ja hyvän fiiliksen välittämiseksi.

– Esimerkiksi kesätyönhausta tehdään aina myös kampanja, lisäksi järjestämme opiskelijoille tapahtumia, tai keksimme jotakin hauskaa ja interaktiivista, jonka avulla pääsemme tutustumaan ihmisiin. Tänä syksynä meillä oli sunnuntain Helsingin Sanomissa Reaktor Hunt, eli koodinpätkä, jonka selvittämällä alkoi useita tehtäviä käsittänyt haaste. Samalla meille sai jättää työhakemuksen. Hyvälle tyypille ja osaajalle on meillä aina paikka auki, Annina paljastaa.

Reaktor on hiljattain avannut kaksi toimistoa ulkomaille, Tokioon ja New Yorkiin. Annina kertoo kansainvälistymisen olevan nykyisin yksi heidän avainviesteistään.

– Kansainvälistyminen vaikuttaa kiinnostavuuteemme ja haluamme viedä sitä viestiä eteenpäin. Meillä pääsee kehittämään koko firmaa ja saamaan maailmanluokan osaamista lähtemällä näihin uusiin ympäristöihin.

Otsokin on viihtynyt Reaktorilla erinomaisesti.

– Reaktor on aina ollut mielestäni kiinnostava työpaikka erityisesti nyt kansainvälistymisen myötä. Mielestäni emme mainosta tarpeeksi sitä, että meillä on niin itseohjautuva ympäristö ja litteä organisaatiorakenne. Se on todella iso juttu, ja itse en edes tiennyt sitä ennen kuin tulin työhaastatteluun. Tämä vaikuttaa jopa paremmalta kuin odotin, Otso kehuu Anninan vielä summatessa Reaktorin keskeisen viestin:

– Haluamme pitää ihmisistä huolta, ja varmistaa että heidän perustarpeensa ovat kunnossa. Haluamme edistää myös Suomea ja yhteiskuntaa sekä rakentaa firmaa monen sadan vuoden päähän. Meillä ei eletä kvartaalitaloudessa, vaan haluamme tehdä ratkaisuja, jotka ovat aidosti pitkällä tähtäimellä hyviä.

Haastattelun loputtua minut saatellaan ovelle. Koko vierailu on ollut alusta asti mitä miellyttävin kokemus. Ei ihme, että täällä viihdytään ja palkintoja satelee. Mielikuva aidosti merkityksellisestä kulttuurista ei rakennu päälle liimattuna.

 

Mirva Puranen
Manager, Job Seeker Services
Monster.fi